viernes, 15 de abril de 2016

Un pipi-can agility?

Ens estem tornant bojos? Soc el primer en demanar espais on els gossos puguin fer la seva, però no m'esperava això...
Aquest matí, un bon amic m'ha fet arribar aquesta notícia que us enllaço. El titular resum prou bé el contingut de la notícia, però un cop l'he llegit no he pogut evitar portar-me les mans al cap.
No és freqüent que els ajuntaments es preocupin gaire pel que consideren "animals de companyia" o "mascotes". Però trobo insultant el que pretenen fer al municipi de Calafell.
Segons ens explica la notícia "La junta de govern local de l'Ajuntament de Calafell ha aprovat la memòria tècnica valorada per habilitar un parc agility per a gossos."
És a dir, que pretenen construir un parc amb obstacles d'agility: rampes, gronxadors, pals, pivots... El cost aproximat del parc serà d'uns 40.000 euros. I això comptant que després no resulti ser més, com sol passar per desgràcia en aquesta societat absurda en la que vivim. La zona on es preten ubicar aquest parc es troba a escassos metres de la via del tren i precisamenrt el solar que han escollit és una cantonada entre dos carrers bastant transitats (sobretot en determinades dates i estacions de l'any).
La veritat és que no sé per on començar...
En primer lloc em ve al cap lo trist que resulta que l'administració pública tingui una visió tant pobre i simplista del gos com  a animal, i que cregui que un solar de 1300m2 ple d'endròmines i obstacles és la millor manera de crear un espai d'esbarjo per a gossos.
Senyors polítics, van molt equivocats. Sigui quina sigui la seva pretenció, siguin quins siguin els seus objectius, s'equivoquen.
Els gossos no necessiten anar al gimnàs. Deixem de banda d'una vegada per totes les teories basades en l'esgotament físic, si us plau! No hem d'esgotar als nostres gossos perquè siguin "millors" en res. Per tant, no necessitem un espai públic que tingui com a finalitat fer exercici amb el gos. El millor exercici que pot fer un gos el farà per pròpia voluntat un cop li treiem la corretja! Actuin en aquesta direcció!
I jo em pregunto, algú dels que forma part d'aquesta junta s'ha parat a pensar en com es gestiona una zona d'aquestes característiques? quins gossos poden entrar i quins no, normatives a tenir en compte, manteniment dels obstacles que es trenquin i/o desgastin... o pensen deixar-ho tot en mans de cadascú? Algú ha pensat en què passa si hi ha conflictes? Els que hem pogut veure gossos practicant exercici físic sabem de les conseqüències que pot tenir la sobreexcitació que aquest comporta en l'animal (irritabilitat, exaltació, reactivitat...).
D'altra banda està la ubicació. La zona obligarà, amb tota seguretat, a instal·lar tanques per evitar que els gossos s'escapin del parc i puguin pendre mal o causar accidents. Recordem que hi ha dos carreteres a menys de dos metres (és una intersecció) i la via del tren relativament a prop. De veritat em volen fer creure que en tot el municipi no hi ha llocs més apropiats? Jo en conec moltissims! i igual que jo, tota la gent que ens trobem cada dia passejant per la muntanya i per zones més aptes pels nostres companys. Zones on sobren les corretges i les tanques. Torno a repetir: senyors polítics, actuin en aquesta direcció! 
I per acabar de rematar-ho està la quantitat de diners que pensen destinar al projecte: 37.410 euros. M'agrada i soc el primer en demanar que l'administració miri més cap als animals enlloc de cap a les seves pròpies butxaques. Però sincerament crec que és una quantitat molt elevada (i torno a insistir: en cas de complir amb el pressupost acordat, cosa molt poc freqüent ja que normalment les coses s'encareixen com per art de magia). Segurament, les equipacions que s'instal·laran al parc tenen força a veure amb el preu que ens presenten. Deconec els detalls del pressupost però sigui com sigui, és molt. Per molt menys crec que hi ha zones molt més vàlides si el propòsit final és el de crear una zona d'esbarjo per a gossos. Conec molt bé la zona, fa més de 30 anys que tombo per aqui. Potser si aquesta quantitat de diners es destinés, per exemple, a cuidar i mantenir l'entorn natural durant tot l'any (i no només quan s'apropa l'estiu o setmana santa) no caldria construir aquesta mena de pipicans de nova generació.
Sincerament trobo que és un error monumental. A més, també hem de pensar en els clubs que s'hi dediquen. Conec un parell per la zona. Aquestos clubs han pagat uns calers per aconseguir un terreny i uns obstacles, i es mantenen, en bona part, gràcies a les quotes que paguen algunes persones per anar a les seves instal·lacions i practicar aquesta activitat. Què passarà quan aquestes persones deixin d'anar al club perquè tenen un espai gratuit on practicar? En un club, les persones reben assessorament d'un professor o professora. Practicar-ho sense cap mena de supervisió pot ser un risc. Més encara si a la mateixa zona coincideixen varies persones amb criteris diferents.
En fi, no vull extendre'm més perquè no m'agrada parlar de política ni de polítics. Però no em podia estar de comentar aquesta notícia i compartir-la amb vosaltres.
M'agradaria, com sempre, acabar convidant a la reflexió a les parts que d'una o altra forma estiguin implicades. Però molt em temo que aquesta vegada no caldrà ja que no crec que cap polític, i menys de Calafell, llegeixi això. Em conformo amb llençar-ho a l'aire i així compartir i alleujar el pes que carrego.
Salut!

No hay comentarios:

Publicar un comentario